Reacties

Feed U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.

P

Hallo,

6 Weken geleden ben ik bevallen van een mooie dochter.
5 Weken te vroeg, dus tijdens de bevalling ( die spontaan is begonnen door weeen ) hebben ze een vaginaal kweekje afgenomen.
Maandag kreeg ik de uitslag van de gynaecoloog.
Streptokokken b bacterie gevonden, is niet erg zij deze man, eventuele volgende zwangerschap word wel gekeken of ik het weer heb??
Omdat ik niet precies wist wat voor bacterie het was heb ik volop gezocht op google.
Huisarts na gevraagd over welke bacterie het nu was.
De huisarts wist hier niets van dat deze kweek was genomen, ook zoiets vreemds.
Maargoed in het ziekenhuis wisten ze mij te vertellen dat het dus deze bacterie was, en me geen zorgen hoefde te maken zoals de gyn me had verteld.
Nu ik dit zo lees ben ik toch iets zorgelijk over mijn kleine baby.
Ik kan haar alsnog besmetten via mijn handen dus... Hierover is mij niets verteld.
Wel hou ik de temp in de gaten, dat is rond de 37.4.
Ook spuugt onze kleine veel, en vandaag erg huilerig.
Ik hoop dat ze het niet krijgt, gelukkig lees ik veel informatie over deze bacterie.


Anne V

Aan Marielle: Ik lees dat je op 1 week tijd van GBS afgeraakt bent en ben benieuwd welke antibiotica jou voorgeschreven werd. Mij is al 5 maal een ander type antibiotica voorgeschreven en nog steeds ben ik er niet vanaf... Graag reactie. Lieve groet, Anne

floor

Perventief antibiotica toegedient krijgen bij bevallen (inleiden )is echt een must!! . Je moet er zelf achterheen gaan want ook mijn vroedvrouw moest ik hierop wijzen dat ik besmet was met de bacterie , en de ernst ervan .Ze had toch al zon 40 jaar evaring .Hier kwam ik ook achter na de eerste bevalling , dat ik besmet was . De eerste dronk niet zelfstandig na een 36weekse draagtyd .
Vermoedelijk heeft de streptokok ook een kwaaie rol gespeelt in het verhaal van niet drinken .2 weken lag hij in het ziekenhuis !! Hij kwam niet zelf opgang ..uiteindelijk wel gelukkig.

Mirjam

Mijn vraag is het volgende:
Mijn zoontje is 2 jaar geleden geboren met een GBS besmetting. Hierdoor heeft hij longonsteking en bloedvergiftiging gekregen! Hij heeft hard moeten vechten maar hij heeft het gered!
Nu ben ik 16 weken zwanger en maak me toch erg zorgen om mijn bevalling. Van mijn zoontje ben ik in 2 uur bevallen dus dat preventief antibiotica beleid zal voor mij waarschijnlijk niet gaan lukken. Ik mag hopen dat ik op tijd in het ziekenhuis aan kom.
Nou vraag ik me af. Wanneer heb je recht op een inleiding? Waarom zou ik een risico gaan lopen om misschien niet op tijd in het ziekenhuis aan te komen etc.. mijn verloskundige heeft het hier helemaal niet over. Kan ik hier om vragen / eisen of overdrijf ik nou??

kelly

na jaren vaginale klachten te hebben, ben ik erachter gekomen dat ik draagster ben van GBS. Dankzij een co-assistent die co-schappen liep in mijn huisartspraktijk. Ik ben haar nog steeds dankbaar, dat zij meer heeft gedaan dan het gebruikelijke kweekje, kuurtje. Mijn eigen huisarts nam dat kweekje niet eens meer af, maar gaf keer op keer een kuur voor infecties en blaasontstekingen. Deze hielpen maar tijdelijk. Ik raad iedereen aan om het protcol uit te printen en aan de huisarts, verloskundige etc. te geven. Veel artsen zijn gewoon nog steeds niet op de hoogte. Terwijl deze aandoening zoveel schade kan brengen aan onze (toekomstige) kinderen. En als de artsen het niet weten, laat staan de vrouwen die dit ook bij zich dragen, maar nergens vanaf weten.

Onbekend

Mijn zoon is nu 7 jaar en heeft vermoedelijk ADHD. Kan dit een gevolg zijn van het feit dat hij bij zijn geboorte is geinfecteerd met Strep.kokke B? Mijn vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken geweest en ik ben zelf draagster van de bacterie.

Ik ben erg benieuwd of deze link met ADHD (concentratieproblemen en motorische achterstand) vaker voorkomt.

Marian

Mijn dochtertje van 4,5 jaar is sinds dat ze naar school gaat steeds ziek. Veel keelontstekingen gehad. Vocht in haar longen. Longontsteking. Vele malen behandeld met antibiotica. Januari zijn haar neus en keel amandelen verwijderd, waren flink ontstoken. Nu begint ze weer met keelonsteking. Groene snot uit haar neus. Nu komt er ook uit dat ze flink wat botten pijn heeft. Daar zijn we aan de slag gegaan om erachter te komen waar dat vandaan komt en wat het is.

We lopen nog bij de artsen in het ziekenhuis. Daar heb ik de vraag neergelegd. Zij is geboren met streptokokken b. Daar heeft ze 1 maand voor in het ziekenhuis gelegen. Ze heeft alles super goed overleefd. Geen overblijfselen. Dan de klachten die ze nu heeft. De arts waarbij ik neer had gelegd of dit streptokokken b kan zijn, begon een beetje sceptisch van dat is alleen in de eerste fase van de geboorte daarna niet meer.
Maar ik lees hier ook dingen dat ik denk, verdorie straks heeft ze last van de streptokokken b. Kan iemand mij helpen? Weet iemand of dat er na 4 jaar ineens de streptokokken kunnen opspelen?

T.

Het enige wat je kan doen tijdens je zwangerschap is om de aantal weken testen op streptokokken B en bij aanwezigheid bestrijden met antibiotica. En preventief antibiotica tijdens de bevalling. Ze zijn er niet happig op in het ziekenhuis, want vinden het risico voor de baby klein als het nog in de baarmoeder zit en geen symptomen heeft. En zijn bang dat de bacterien resistent worden. Luister altijd naar je gevoel en sta erop om anti biotica te krijgen als jij dit nodig vind. Uiteindelijk is het jou lichaam en ben je niet voor niets bang op complicaties (i.v.m. eerdere negatieve ervaringen).

G.Pieters

Kan de ziekte zich openbaren bij een meisje van 5 jaar. Plotseling last van armen en rechterbeen , lijkt op kinderrheuma , echter uit bloedonderzoek blijkt dat niet.Gaat over mijn kleindochter

Ivan

Ons dochtertje kreeg aan de leeftijd van 10 weken plots hoge koorts (39.3). Bij de voeding 's nacht ontdekten we dit. Ze huilde ook op een andere manier dan gewoonlijk, en had diarree. Die dag moesten we toevallig naar Kind en Gezin voor vaccinaties. Die werden niet gegeven, en de dokter daar zei dat we de volgende dag naar de kinderarts moesten, als de koorts er nog was, ondanks de koortsremmers. De volgende dag nog altijd hoge koors. We belden naar de kinderarts. Van haar mochten we onmiddellijk komen, ze ging ons voornemen, omdat het om een heel jonge baby had. Na onderzoek vermoedde ze gbs of het rota-virus. Ze nam een stoelgang monster. De analyse zou een uurtje duren. We mochten naar huis. Ze stuurde ons naar huis en moesten een uur later opbellen. De uitslag was negatief voor blaasinfectie. Een uur later zaten we in de afdeling pediatrie en lag ons kindje aan de antibiotica. De volgende dag bleek definitief dat het geen rota was. Ondertussen was de koorts gedaald tot 38. Nog een dag later kwam het verdict: bloedsepsis. De koorts was helemaal verdwenen, en ons kindje mocht weer naar huis. De antibioticakuur werd oraal verdergezet (nog 4 dagen).
Mijn advies: bij baby's met koorts beneden de 3 maand ONMIDDELLIJK naar de kinderarts. Hoe vroeger de behandeling start, hoe minder risico dat de ziekte evolueert naar iets ernstigs.
NB Mijn vrouw had tijdens de zwangerschap geen gbs.

Esther

Ik ben momenteel 20 wk zwanger en heb ik ben ook helaas bekend met deze bacterie al met mijn vorige zwangerschap.4 weken geleden is er een urinewegingectie gecontacteerd bij mij.Maar omdat ik geen klachten had van deze infectie slechts alleen harde buiken die zich continue volhielden werd mij geen a.b kuurtje voorgeschreven.Nu heb ik voor de derde x mijn urine weer ingeleverd en de bacterien zitten nog in mijn urine.En weer werd er geen a.b kuur voorgeschreven.Totdat ik zelf aan gaf nu een kuurtje te willen hebben omdat de pijn van de harde buiken niet vol te houden was.Nu is mijn urine weer op kweek gezet.Maar ik vraag me af waarom ze geen (nitrofuruantoine) willen voorschrijven.Zijn de gevaren van deze kuur ernstiger dan de urineweginfectie??

Marielle

Na 4 jaar vaginale klachten is onlangs bekend geworden dat ik GBS heb. Met een antibiotica van een week is het in 1 keer weg, wonderbaarlijk. Maargoed ik ben en blijf drager. Nu wil ik graag zwanger worden en maak me eigenlijk wel erg zorgen of dit verstandig is. GBS kan toch ernstige ziekten bij het kind veroorzaken.
Ik ben iniedergeval drager en als er geen risico is (vroeggeboorte, breken van de vliezen etc). Doen ze dus blijkbaar niks preventief. Naar mijn weten is mijn dochter (nu 4 jaar) niet geinfecteerd geraakt gelukkig. Wel is zij erg overactief. Ik zit nu erg te twijfelen om zwanger te worden. Of maak ik me nu teveel zorgen? Graag advies/reacties.

José

Ik zie aan veel reacties dat er nog erg veel werk gedaan moet worden aan de bekendheid van GBS, maar om te laten lezen dat het ook anders kan, hierbij mijn verhaal. Mijn oudste dochter is inmiddels 2 en een half. Bij de start van haar bevalling ben ik per direct door de verloskundige overgedragen aan het ziekenhuis vanwege koorts. Daar bleek dat ik drager ben van GBS en ben ik direct aan het infuus met antibiotica gelegd. Uiteindelijk door koorts en de vele medicijnen ben ik niet verder gekomen dan 5 cm ontsluiting. Na 12 uur is er dan ook besloten tot een spoedkeizersnee. Mijn dochter is door de kinderarts direct onderzocht en kreeg ook direct een infuus met antibiotica. Pas na 2 dagen konden zij met zekerheid zeggen of zij ook besmet was met GBS en dit was ook zo. Hierdoor heeft ze in totaal 7 dagen via het infuus antibiotica gekregen. Inmiddels is het een slimme peuter die een zeer sterke eigen wil heeft. Ik ben erg trots op haar. Maar ik ben ook erg blij dat mijn verloskundige en het ziekenhuis zo snel en goed gehandeld hebben. Bij de bevalling van mijn 2e dochter kreeg ik direct bij binnenkomst in het ziekenhuis antibiotica. Zij heeft zelf geen besmetting met GBS opgelopen. Ik ben blij dat GBS niet zo heel onbekend is in mijn ziekenhuis. Nu kan ik ook met een gerust hart uitkijken naar de bevalling van mijn derde!

inez

Kan iemand mij vertellen hoe het mogelijk is dat een meisje van 5 GBS heeft? Dit was niet aanwezig bij de geboorte. Ook nooit blaasontsteking gehad. Moeder heeft geen GBS. Ik kijk uit naar jullie reactie!

Nienke

Ik was twee dagen overtijd toen de rugweeen begonnen bleek later. Omdat ik wel 2 cm ontsluiting had maar mijn zoon niet was ingedaald werd hij gehaald met een spoedkeizersnede (bijna 9 pond). Hij lag namelijk van het begin af aan al in stuit. Hij had een apgarscore van 9/10. Na en dag werden zijn handjes blauw/paars en kreunde hij, hij had gaan eetlust en reageerd nauwelijks op pijnprikkels. Hij is meteen de couveuse in gegaan en heeft antibiotica gekregen. De eerste 24 uur was kritiek. Hij krabbelde uit het dal en na 10 dagen mochten we naar huis. Hij is nu bijna 9 maanden en heeft lengte en gewicht van een 1-jarige. Hij loopt behoorlijk voor in zijn ontwikkeling en je zult niet zeggen dat hij zo ziek is geweest. De gyneacoloog heeft gezegd dat ik bij de volgende bevalling preventief antibiotica middels infuus toegediend krijg. Toch spannend mocht ik ooit weer mogen bevallen...

l.schouwstra@hetnet.nl

ik ben helemaal verbaast over wat ik hier lees, onze dochter is in 1999 geboren, met 35 weken, er werd ons toen gezegd, streptokok B, het zit gelukkig op de huid....ze hebben toen wel verteld dat dat de reden was dat ze eerder geboren is,ze vertelde mij, zodra die streptokok actief word de zwangerschap beeindigd, maar verder nooit hoe ernstig het eigenlijk had kunnen aflopen, ik heb hierna tweemaal een miskraam gehad, heeft dit er mee te maken? want nu begin ik toch wel een beetje bezorgd te raken,of het nog verstandig is om zwanger te willen worden?
of zie ik dit niet goed? word er nog niet preventief behandeld??

denice

Bij mij is door de huisarts vastgesteld dat ik draagster ben van gbs.
Nou zegt mijn huisarts dat het niks ernstigs is en dat ik ook geen antibiotica kuur hoef tenemen omdat dat toch niets tegengaat...zijn er mensen die er wel door een kuur vanaf zijn gekomen... en is het niet een iedee om zo'n kuur te nemen als je probeerd zwanger te worden?

JM Karssen

Hallo
Wij hebben drie dochters die alledrie besmet waren met de streptokok B.....
Er is mij toen verteld dat het overdraagbaar is en dat zij later grote kans hebben om het weer door te geven aan hun kinderen...
Wie kan me daar wat over vertellen...

Anne W

Ik ben draagster van GBS. Ik heb inmiddels twee gezonde zoontjes (3 en 9 mnd). Bij mijn eerste zwangerschap kreeg ik in week 5 al een urineweginfectie en dit bleef de gehele zwangerschap door terugkomen. Na de 3de UWI werd ik getest en dit bleek positief op GBS. Ik ben van mijn eerste zoon bevallen in het ziekenhuis met preventief antibioticum, omdat ik in de risicogroep viel en ook langer dan 12 uur gebroken vliezen had. Maar pas 3 uur voor de bevalling (na 36 uur gebroken vliezen) kreeg ik de eerste dosering.
Nu is mijn eerste vraag; kan mijn oudeste zoon van 3 hier iets aan over gehouden hebben? Hij heeft met 3 mnd in het zkh gelegen met verdenking op meningitis. Verder is hij als baby altijd erg onrustig, gespannen en opvliegerig geweest en heeft nu veel driftbuien, is erg neurotisch en ik vraag me af of het door de GBS kan komen??
Onze tweede zoon is een week voor uitgerekende datum ingeleid met antibioticum iv. Zijn bevalling ging soepel, hij is ook echt een rustig en vrolijk mannetje. Dus daar lijkt niets misgegaan...

Mijn tweede vraag; mijn uroloog heeft aangegeven, omdat ik nu nog steeds (buiten zwangerschap om) last heb van blaasontstekingen met GBS, dat ik moet spoelen met chloorhexidine. Hij zegt dat GBS ook in je keel voorkomt. Is dit waar? Verklaart dat mijn continue keelklachten? Heeft het zin om te spoelen hiermee? Ben ik besmettelijk voor mijn man en kids, aangezien zij ook vaak keelpijn hebben??

Ik hoor graag van een medicus, heb zelf al veel navraag gedaan (vader is huisarts en ik doktersassistente), maar er is zoveel onduidelijkheid.

Vriendelijk bedankt,
groeten Anne W.

Mirelle van Vliet-Zirkzee

Onze tweeling is geboren een zwangerschap van 27 weken.Zij waren besmet GBS. Inmiddels zijn ze 37 weken oud. Echter ik mag geen moedermelk meer geven,omdat er GBS in mijn moedermelk is aangetroffen.Na de antibioticumkuur was de GBS uit de moedermelk. Echter inmiddels zit de GBS er weer in. Er is nu besloten dat ons ene kind geen moedermelk meer mag,omdat hij een drain heeft en men bang is dat de bacterie op/bij de drain gaat zitten en dan eventueel niet te bestrijden is met antibioticum. Ons andere kind is inmiddels van de IC af en daar zal een andere arts over moeten beslissen of hij moedermelk mag of niet. Inmiddels kolf ik al langere tijd voor de gootsteen. We hopen dat ze over enkele maanden toch weer moedermelk mogewn.Wie heeft hier ervaring mee? Het schijnt zeer zeldzaam te zijn dat GBS in de moedermelk voorkomt. Graag reacties.

G Woertink

Ik ben in aug 1982 bevallen van een gezonde dochter met een apa score van een 9 en een 10. Kort naar de bevalling kwamen ze mij ook zeggen dat zij kreunde en blauwig van kleur was. Ze konden niet vertellen wat zij precies had. Ik heb haar nog even gezien voor dat ze s'morgens met een babyambulance naar het ACZ werd gebracht. Wij kregen s'morgens vroeg te horen dat zij was overleden. Ik heb haar niet weer gezien, mijn man heeft haar met zijn ouders en mijn vader begraven.Ik had nog nooit van GBS gehoord. Er was geen nazorg, je moest je maar zien te redden. Als ik zie hoe ze nu hier mee omgaan, kan ik nog heel verdrietig zijn. Ik heb het hier vreselijk moeilijk meegehad, en heb mij ook heel schuldig gevoeld tegen over mijn dochter.

arita

mijn zoontje (6) die had ook gbs bij de geboorte en heeft een sepsis en hersenvliesontsteking overleeft maar nu zitten we met de psygische problemen die daar uit voort komen
ook mijn zoontje is heel rustig en terug getrokken en heel erg structuur gebonden
komt dat vaak voor????

Gulipek

er is pas geconstateerd dat mijn baarmoedermond geinfecteerd is met streptococcen groep B. Nu ik deze site zie, denk ik van, dat ik wel blij ben dat ik het weet!. Ik heb wel antibiotica gebruikt, maar er is kans dat het terug komt. Nu weet ik wat er me te wachten staat als ik een kind wil. Als ik het niet wist, zou mijn baby ook geinfecteerd raken. Er moet toch wel een protocol zijn voor zwangere dat ze kweek test kunnen doen. waardoor je zulke dingen toch kan vermijden?

carlijne

kan het ook bloedingen veroorzaken tijdens een zwangerschap?

Een moeder

Jullie schrijven hier dat je kind op 3 momenten besmet kan worden, maar dat moeten er 4 zijn.

Een kind kan ook in de baarmoeder besmet raken zonder dat de vliezen gebroken zijn. Dit is bij mijn dochter gebeurd. Het gevolg was dat ze een herseninfarct heeft gekregen. Volgens de neuroloog is de GBS ook de meest voorkomende reden van een herseninfarct tijdens de zwangerschap.

Ik weet niet waarom jullie hiervan niet op de hoogte zijn. Misschien mag het ook niet bekend worden of zo, want bij ons is er ook heel lang "geheimzinnig" over gedaan. Ik heb er echt over moeten zeuren voordat het bevestigd werd.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.